Samorząd Województwa Mazowieckiego po raz drugi realizuje konkurs fotograficzny „Mazowiecki Konkurs Fotografii Kulinarnej”. Skierowany jest on do osób, których interesuje fotografowanie, zarówno amatorów jak i profesjonalistów. Warunkiem koniecznym do udziału w Konkursie jest fakt zamieszkania na terenie województwa mazowieckiego.
Głównym celem konkursu jest edukacja w obszarze produktów tradycyjnych i lokalnych, zwiększanie poczucia tożsamości regionalnej wśród uczestników oraz zachęta do lepszego poznania tradycji kulinarnych regionu Mazowsza. Konkurs promuje atrakcje kulinarne Mazowsza oraz produkty regionalne z logo Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze, jak również upowszechniania modę na fotografię kulinarną, która jest podróżą przez świat pełen kolorów, struktur, smaków, zapachów i kompozycji.
Konkurs odbywa się w dwóch kategoriach tematycznych: „Z Listy Produktów Tradycyjnych”, „ Z Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze”, podzielonych na 10 podkategorii: produkty mleczne, produkty mięsne, produkty rybołówstwa, warzywa i owoce, wyroby piekarnicze i cukiernicze, oleje i tłuszcze, miody, gotowe dania i potrawy, napoje, inne.
Nabór prac konkursowych trwa do 7 czerwca 2019 r. Regulaminem konkursu dostępny jest na stronach internetowych: https://www.mazovia.pl/konkursy–szkolenia/inne/art,154,nabor-do-mazowieckiego-konkursu-fotografii-kulinarnej-wydluzony-do-7-czerwca-br-.html oraz http://mazowieckie.ksow.pl/news/entry/14344-nabor-do-mazowieckiego-konkursu-fotografii-kuli.html.