Dziedzictwo kulinarne jest bardzo ważnym elementem kulturowym, który współtworzy wizerunek i promuje nasz region. Dobrze by było, aby odwiedzających nasze województwo przyciągały nie tylko malownicze krajobrazy czy bogata baza turystyczna, ale także możliwość skosztowania niepowtarzalnych smaków kuchni regionalnej.

„Dzień Kuchni Polskiej” to inicjatywa Fundacji Vivat Polonia! popularyzująca z okazji Narodowego Święta Niepodległości rodzime tradycje kulinarne i obyczajowe – elementy polskiego dziedzictwa kulturowego. To wydarzenie mające na celu przekonanie rodaków do wspólnego i radosnego obchodzenia Narodowego Święta Niepodległości, między innymi poprzez udział tego dnia w uroczystym, polskim obiedzie, będącym uzupełnieniem oficjalnych, obchodów tego wydarzenia.

„Dzień Kuchni Polskiej” współtworzą restauracje, kawiarnie i cukiernie, które przyłączając się do wydarzenia przygotowują specjalnie na ten dzień menu składające się z dań kuchni polskiej. Propozycja stanowi doskonały pretekst do odkrywania charakteru regionu oraz wpisuje się w coraz częściej obserwowany w Polsce trend turystyki kulinarnej i zainteresowania daniami regionalnymi.

Uczestnicy tego wydarzenia, odwiedzając w dniu 11 listopada lokalne restauracje, promują radosne świętowanie rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości, tworzą atmosferę otwartych spotkań, bez względu na wiek i poglądy, odkrywając tym samym różnorodność miejscowych przysmaków. Wszelkie niezbędne informacje o wydarzeniu dostępne są na stronie internetowej www.dzienkuchni.pl.