„DZIEDZICTWO KULINARNE W MAZOWIECKIEJ KUCHNI – III edycja”
Nie ma jednego, sztandarowego mazowieckiego produktu kulinarnego. Jest ich wiele – dzięki temu możemy docenić niezwykłą obfitość i różnorodność dziedzictwa tego regionu w dziedzinie kulinariów.
W niedzielne popołudnie na placu gminnym w Mochowie gospodynie z terenu gminy Mochowo zorganizowały stoiska z produktami tradycyjnymi przez siebie wcześniej przygotowanymi. Wśród degustowanych potraw tradycyjnych królowały:
- pasztet drobiowo-wieprzowy z sosem żurawinowo-chrzanowym,
- pasztet drobiowy z ogórkiem kiszonym,
- chleb ze smalcem i kiszonym ogórkiem,
- pierogi ruskie,
- chleb z pasztetem wieprzowo-drobiowym z ogórkiem kiszonym,
- kluski ziemniaczane ze skwarkami i twarogiem,
- ciasto drożdżowe.
Podjęte działania miały na celu promocję rolnictwa oraz popularyzację regionu i mazowieckiej kuchni.
Przedsięwzięcie współorganizowane ze środków Samorządu Województwa Mazowieckiego.