„DZIEDZICTWO KULINARNE W MAZOWIECKIEJ KUCHNI”
Nie ma jednego, sztandarowego mazowieckiego produktu kulinarnego. Jest ich wiele – dzięki temu możemy docenić niezwykłą obfitość i różnorodność dziedzictwa tego regionu w dziedzinie kulinariów.
Chcąc zainteresować mieszkańców gminy Mochowo wytwarzaniem produktów tradycyjnych, a także podnieść ich świadomość na temat żywności tradycyjnej, w niedzielę 21 sierpnia br. na placu przy ul. Wincentego Witosa w Mochowie, gospodynie z terenu gminy zorganizowały stoiska z produktami tradycyjnymi przez siebie wcześniej przygotowanymi. Wśród degustowanych potraw tradycyjnych królowały: gołąbki, kluski ziemniaczane z twarogiem oraz z kapustą, babka ziemniaczana, pierogi z twarogiem, naleśniki, chleb ze smalcem i kiszonym ogórkiem, golonka, gulasz. W słodkiej ofercie gospodynie miały przygotowane ciasto drożdżowe, sernik, jabłecznik i pączki. Dodatkową atrakcją był przeprowadzony pokaz kulinarny wykonania tradycyjnych pierogów z twarogiem oraz tradycyjnej babki ziemniaczanej.
Podjęte działania miały na celu promocję rolnictwa oraz popularyzację regionu i mazowieckiej kuchni.