Nie ma jednego, sztandarowego mazowieckiego produktu kulinarnego. Jest ich wiele – dzięki temu możemy docenić niezwykłą obfitość i różnorodność dziedzictwa tego regionu w dziedzinie kulinariów.

W niedzielne popołudnie na placu gminnym w Mochowie gospodynie z terenu gminy Mochowo zorganizowały stoiska z produktami tradycyjnymi przez siebie wcześniej przygotowanymi. Wśród degustowanych potraw tradycyjnych królowały:

  • pasztet drobiowo-wieprzowy z sosem żurawinowo-chrzanowym,
  • pasztet drobiowy z ogórkiem kiszonym,
  • chleb ze smalcem i kiszonym ogórkiem,
  • pierogi ruskie,
  • chleb z pasztetem wieprzowo-drobiowym z ogórkiem kiszonym,
  • kluski ziemniaczane ze skwarkami i twarogiem,
  • ciasto drożdżowe.

Podjęte działania miały na celu promocję rolnictwa oraz popularyzację regionu i mazowieckiej kuchni.

Przedsięwzięcie współorganizowane ze środków Samorządu Województwa Mazowieckiego.

logo_25lat_swm_poziomy